Prostatakreft

Det finnes visse sykdommer som kvinner bare ikke kan få. Den ene er manneinfluensa. Den andre er prostatakreft. I dag skal vi snakke litt om den siste. Ja, for det er viktig å spre informasjon om denne lumske sykdommen som rammer rundt 5000 menn i året i Norge. Lær deg symptomene, og sjekk deg regelmessig, slik at dersom du skulle være så uheldig å oppdage dette, så oppdager du det i en tidlig fase, og unngår stygge konsekvenser.

Hva er prostatakreft?

Prostatakreft er en type kreftsykdom som er vanlig blant menn. Prostata er en seksualkjertel, og prostatakreft er da kreft i denne. Det finnes godartede vevforandringer, og ondartede. BHP – Benign Prostata Hyperplasti, er en godartet vekst av prostata. Selv m den er godartet, og ikke vil utvikle seg til kreft, kan den gi ubehagelige symptomer som problemer med vannlating. Strålen kan rett og slett bli for dårlig, da BHP sørger for å avklemme urinrøret.

Når det gjelder prostatakreft er det viktig å si at dødeligheten er lav. Det er “kun” 3% risiko for å dø. Veldig ofte så er faktisk sykdommen ufarlig,og trenger ikke behandling. Andre ganger er den veldig aggressiv, og sprer seg raskt.

Så kommer vi til det viktigste:

Hvilke symptomer skal jeg være obs på?

Av de tidlige tegnene, kan det komme blod i urinen. Dessuten vil det komme problemer i forbindelse med vannlatingen. Det kan være alt fra at du må meget hyppig på do til at du ikke klarer å tømme deg. Kanskje begynner du gså og våkne i løpet av natten for å gå på do. Blod i urinen kan også være et sent tegn på prostatakreft. Av andre sene symptomer skal du være obs på vekttap og tretthet.

Uansett om du lurer på om noe kan være galt, eller noe ikke fungerer som det skal -> Ta kontakt med legen din. Ved tidlig oppdagelse kan mange problemer og konsekvenser unngås. Og husk nå på at selv om du får vannlatingsproblemer eller andre symptomer, så er det ikke ensbetydende med at det er prostatakreft. Det kan være flere andre ting som ligger bak symptomene.

Dagens budskap er dermed:

Vær en mann, og ta ansvar for manndommen din!